top of page

Lees onze acht tips over waardering en complimenten die werken!

Wat leuk dat je dit wilt lezen!


Dat wil zeggen dat jij meer wilt weten over de kracht van waardering. En een goede manier om je waardering uit te drukken doe je door het geven van een oprecht compliment.


Misschien ken je de kracht al wel, en zet je ze dagelijks in.

Dan ben ik heel blij, want dan ben ik er zeker van dat jij er mooie dingen mee doet, en dat je ook veel moois terugkrijgt.


En wie vindt het nu niet fijn om oprechte waardering te krijgen? Door bewust te luisteren naar een compliment kan je zelfs iets bijleren over jezelf. Bijvoorbeeld over eigenschappen die je zelf heel erg vanzelfsprekend vindt, maar die anderen niet zo evident lijken te vinden. Voor de ander is hetgeen jij zo vanzelfsprekend vindt en doet, misschien wel iets heel bijzonders. Je ontdekt dus op die manier een talent van jezelf waar je je nog niet helemaal bewust van was.


Hoe mooi is dat? En toch vinden we het vaak moeilijk om een compliment te geven én om te ontvangen. Raar toch, niet?


Voor de gever kan een compliment nochtans een kleine moeite zijn. Je benoemt gewoon wat je ziet, wat je leuk of speciaal vindt.


Voor de ontvanger is het een geschenk van grote waarde. Zo groot zelfs dat we het niet altijd goed kunnen ontvangen. Het gaat dan het ene oor in, en het andere weer uit.

Als ontvanger is dan ook het belangrijk om een compliment bewust te ontvangen. Luister naar wat de ander je geeft, voel wat het met je doet, vertraag een beetje en zeg: ‘Dank je wel voor dit mooie compliment’.


Als je complimenten ontvangen moeilijk vindt, dan is het ook een goed idee om ze op te schrijven en een complimentenboekje bij te houden. Je zal zien na een tijdje dat er een rode draad is, dat je nieuwe talenten ontdekt, en dat je veel beter weet wat anderen aan je appreciëren. Bovendien kan je dit boekje bovenhalen op een dag dat je in een dipje zit. Op zo’n dag zie je je positieve ‘ik’ niet meer. Het boekje helpt je dan om weer wat perspectief en grip op jezelf te krijgen.


Overtuigd van de kracht van waarderen en geven van complimenten?

Lees dan ook nog onze tips over hoe je er helemaal voor zorgt dat ze waarderend werken.


1. Wees oprecht en meen wat je zegt

Alleen een compliment dat je echt meent zorgt voor extra verbinding. Niet oprechte complimenten kan je beter niet geven, want die verslechteren zelfs de relatie. Zorg dus dat je de ander kan aankijken met een écht waarderende blik terwijl je benoemt wat je apprecieert.


2. De weg naar een open feedback cultuur

Omgevingen waarin vaak complimenten worden gegeven, hebben een heel andere dynamiek dan omgevingen waar vooral gekeken wordt naar wat er fout loopt. Het vergroot ook de bereidwilligheid om eerlijk te zijn, om te leren uit fouten. En het is een misverstand dat in een waarderende omgeving niets negatiefs gezegd zou mogen worden. Hou het bij de feiten. Een omgeving waar vaak complimenten worden gegeven, draagt net bij tot een open feedback cultuur. En in zo’n cultuur is er ruimte voor groei.


3. Trigger een groeicultuur

Zoals C. Dweck het stelt, en jullie hebben dit waarschijnlijk ook al wel eens gehoord: “Het is veel effectiever om complimenten te geven over de inspanning, de inzet of het proces dat geleid heeft tot het resultaat, dan over het resultaat zelf.” Waarom? Omdat je op die manier de focus legt op de weg naar het resultaat, het groeiproces. Wil je toch praten over een resultaat? Beschrijf dan wat het gedrag bij jezelf teweegbracht. Vb. ‘Ik was helemaal mee door de wijze waarop je de presentatie bracht.’


4. Wees concreet en benoem wat je apprecieert

Als we dan al eens complimenten geven, dan zijn ze vaak vrij vaag. Zoiets als: ‘goed zo!’ en ‘knap!’. Af en toe is dit natuurlijk best ok. Maar laten we eerlijk zijn, de ontvanger leert er weinig van. Wees dus preciezer: ‘Ik ben onder de indruk van de manier waarop jij je grenzen hebt aangegeven’.


5. Combineer nooit een compliment met een nieuw verzoek

We doen het ó zo vaak. Een compliment geven en dan zeggen: ‘…, máár volgende keer kan je … ‘of ‘…, én volgende keer kan je nog beter …Probeer dit echt te scheiden. De ontvanger hoort enkel wat er na de ‘maar’, of na de ‘en’ komt, en je compliment verdwijnt als sneeuw voor de zon. Erger nog, het wekt ergernis en weerstand op. Ook in bedrijven gebeurt dit vaak, zeker bij evenementen waar het personeel in de bloemetjes wordt gezet. “We danken jullie voor je inzet en de behaalde omzet van de voorbije periode. En we gaan dit jaar voor een nieuwe stijging van 20%! We verwachten dus dat iedereen nog een extra tandje bijsteekt.” Natuurlijk mag je je verwachtingen over de toekomst uitspreken, of mag je constructieve feedback geven. Wees alleen duidelijk over wat je bedoeling is en verbloem het niet als een compliment.


6. Non-verbaal kan het ook!

Geef ook eens een non-verbaal compliment, gewoon ter afwisseling: een duim omhoog, een knipoog, een geluidloos ‘wow’ met je mond.


7. Wat je aandacht geeft groeit

Heb je duidelijke kernwaarden in je gezin, of op je werk? Vergeet dan zeker niet om daar complimenten op te geven. Wat je aandacht geeft groeit.Vb. Is kennisdeling belangrijk? ‘Ik vind het fijn dat je zoveel van je kennis deelt met de anderen.’



8. De golden tip: Stel een vraag en toon je betrokkenheid en interesse.

Dit vind ik echt de topper. Als je het moeilijk vindt om complimenten te geven, stel dan eens gewoon een vraag. Voor jou is het makkelijker, het gaat sowieso over het proces en het toont dat je betrokken bent. Vb. ‘Vertel eens, hoe ben je erin geslaagd om die deadline te halen?’ Misschien leer je ze zelf nog wel wat uit!

149 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page