top of page

Met welke slaapmuts kruip jij in bed?

Bijgewerkt op: 20 feb. 2019

Als we in bed kruipen trekken we meestal onze pyama of slaapkleed aan. Dat vinden we allemaal vrij normaal. Waar we ons echter minder bewust van zijn, is dat we vaak ook nog een slaapmuts opzetten: een zwarte of een oranje.


Lig jij in bed en komen er gedachten opzetten die je uit je slaap houden? Zoals een hele lijst met todo’s, onbeantwoorde mails, of de angst voor een presentatie, een project dat niet opschiet, dingen in huis die weer niet afgeraakt zijn, een ruzie met je zus, …  


Óf


Lig jij in bed en begin je te mijmeren over leuke dingen, over iets dat je blij maakt. De knuffel die je daarnet nog gaf aan je zoon en die je nog een beetje navoelt, of die leuke babbel met je vriendin, of het weekend dat in aantocht is, of die wandeling waar je altijd zo van geniet, of die warme zonnestralen op je huid …


Elke avond voor ik ga slapen, kies ik er bewust voor dat ik naast mijn pyama, mijn oranje slaapmuts opzet. Soms is het ook wel een groene, dat is de slaapmuts wanneer ik mij eerder chill wil voelen in plaats van blij.


Waarom ik dit doe?


Ik ben tot het besef gekomen dat het piekeren mij geen oplossingen brengt. Een enkel keertje misschien toch eens, maar in 90% van de gevallen, lig ik vooral wakker, en ben ik  ‘s morgens uitgeput na een nachtje piekeren. Wat mij dan de volgende nacht nog meer doet piekeren. Het is een vicieuze cirkel die me eigenlijk niets oplevert en waarvan de spiraal alleen maar naar beneden gaat.


Wil jij ook bewust kiezen voor de oranje of de groene slaapmuts?


Probeer dan deze tips eens:

 • Installeer voor jezelf voor het slapen gaan een ritueel waarbij je eraan herinnerd wordt dat je naast je pyama, ook je slaapmuts aantrekt.

 • Kies dan bewust voor de oranje* of de groene*  slaapmuts als je voor een piekervrije nacht wilt gaan.

 • Zet de slaapmuts visueel op je hoofd, doe je ogen dicht en adem langzaam in en uit, en breng je aandacht naar jouw slaapmuts. Zeg tegen jezelf: Ik wens mezelf een goede nachtrust toe, en deze slaapmuts gaat me daarbij helpen.

 • Lig je in bed? Dan hou je de slaapmuts uiteraard aan. Je doet je pyama toch ook niet uit als je in bed duikt? (Ok, soms misschien wel 😉).

 • Je doet je ogen toe, en je denkt aan de rust of aan een gedachte die je tevreden maakt.  

 • Je ademt rustig in en uit en je doet een hartcoherente ademhalingsoefening.

 • Je ademt in langs je neus en je telt langzaam tot 3,

 • Je ademt tot in je buik en je pauzeert gedurende een 2-tal tellen,

 • Je ademt uit langs je mond, en je blaast een beetje, dit gedurende 4 langzame tellen

 • Je pauzeert 2 tellen

 • Je doet deze oefening opnieuw

Je zal voelen dat je rustig wordt.

Telkens als je gedachten afdwalen naar iets negatiefs, merk je deze op en breng je ze in gedachte naar je slaapmuts, die filtert ze weer naar een positieve gedachte.

Hoe meer je deze oefening doet, telkens bij het slapen gaan, hoe meer jij aan je brein vertelt hoe je het wilt hebben. Je brein zal uiteindelijk naar je gaan luisteren, want jij zit aan het stuur (En gelukkig is je brein kneedbaar).


Als jij ervoor kiest om elke avond bewust te kiezen voor de slaapmuts die jij wilt dragen, zal je minder vatbaar worden voor piekergedachten. Bovendien zal je wakker worden met een veel beter en uitgeslapen gevoel.  En dat zet dan alweer een positieve toon om je dag mee te beginnen!


* Je kan voor jouw slaapmuts natuurlijk je eigen kleuren kiezen. Kies die kleuren die je het gewenste gevoel geven, of in je een gewenste emotie brengen. Gedachten die je blij maken, een herinnering waar je bij genoten hebt, een gebeurtenis waar je dankbaar voor bent, iets dat je ontroerd heeft, iets dat je gevoel van liefde opwekt, ... Bij elke van deze gewaarwordingen kan voor jou een specifieke kleur horen. 


"When you go to sleep every day, you have two choices. Choice the one that brings you the most! It's all a matter of perspective."


Wil je deze oefening graag doen samen met je kind?

Maak de slaapmuts dan op voorhand concreet. Je kan er eentje knutselen, of tekenen.

Bedank samen blije gedachten die bij de muts horen.


Durf voor hulp te kiezen:

Wil je graag aan de slag voor jezelf of voor je kind met minder negatieve gedachten en wil je daar

bij hulp? Wij helpen je graag. Je kan ons contacteren via: info@studiotevree.be


Wil je nog meer tips over rust en focus?

Neem dan zeker een kijkje op https://buff.ly/2X6MBcj


Of wil je thuis aan de slag met het gedachtengoed van talentgericht opvoeden? Hier vind je meer info: https://buff.ly/2Dp1EVG


Ons contacteren kan je via: info@studiotevree.be


155 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page