top of page

#week 6 | De zesde uitdaging naar meer digitale balans.

Wat zei je? Sorry, ik was even met mijn gsm bezig.Ken je dat, je zit midden in een verhaal en je ziet dat de ander met een half luistert omdat die tegelijkertijd door zijn feeds aan het scrollen is op Instagram, WhatsApp, mailbox of andere apps? Irritant, vind je niet? Heb je jezelf er ook al op betrapt? Wellicht wel. Uit onderzoek blijkt dat we er allemaal schuldig aan zijn. Toch als we vaak onze smartphones gebruiken. Best wel asociaal als je erover nadenkt. Dat gedrag heeft zelfs een eigen woord gekregen: het heet ‘phubbing’.


Wat is phubbing?


Phubbing is afgeleid van het Engelse phone en snubbing, waarbij we iemand negeren door bezig te zijn met onze smartphone.  We doen het niet bewust. Het is dus niet omdat je iemand bewust wil negeren, of een slecht gevoel wilt geven. Je doet het automatisch, zonder daarover na te denken.


Uit onderzoek blijkt dat er vier afleiding zijn waardoor we aan phubbing doen, dat zijn onze smartphone, berichten, sociale media en internet.


De mate waarin we phubben heeft te maken met de mate waarin iemand ‘internetverslaafd’ is en de zelfbeheersing die je kan opbrengen. Met andere woorden: de fear of missing out zorgt ervoor dat we – tijdens sociale situaties zomaar, in het midden van een gesprek, naar onze telefoon grijpen.  Door de voortdurende dopamine piekjes raken we verslaafd aan dit soort van afleidingen en gaan we ze onbewust opzoeken.


Phubbing is zo’n fenomeen geworden dat er al verschillende onderzoeken naar werden gedaan. Wil je meer lezen over Phubbing? Anne-Laure Dupont schreef er een masterproef over: https://lib.ugent.be/fulltxt/RUG01/002/482/431/RUG01-002482431_2018_0001_AC.pdf


Betrap je jezelf erop dat jij ook last hebt van een teveel aan digitale prikkels?

Wij helpen jullie graag verder: info@studiotevree.be

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page