top of page

Hartcoherentie-coach opleiding

o.l.v. Louis Van Nieuland

Eenn 4-daagse opleiding tot Hartcoherentie-coach,

40% besparen mogelijk via de KMO portefeuille.

Stress, en dan vooral langdurige, chronische stress heeft een nefaste invloed op ons lichaam, zowel geestelijk als lichamelijk.

Hartcoherentie is een uiterst geschikte methode om op een afdoende manier het teveel aan stress te reduceren. Het is een methode met ongelooflijk snelle resultaten.

 

Ik pas ze zelf elke dag toe, en het is omdat ik voel hoezeer het mij helpt, dat ik er elke dag opnieuw bewust even tijd voor maak. Hartcoherentie maakt van mij ander mens. Ik ben dan ook zeer blij dat Louis heeft toegezegd om de training ook in Limburg/Vlaams-Brabant aan te bieden. 

Wat is hartcoherentie?
Hartcoherentie is een wetenschappelijke methode waarbij via een eenvoudige ademhalingstechniek het hartritme wordt beïnvloed zodat het hart en het brein met elkaar in balans worden gebracht. Dit is een tool om je stress te reduceren en je naar innerlijke rust te brengen. Bij regelmatige beoefening van deze ademhaling zal de samenwerking tussen je hart en je brein zo verbeteren dat een weldadig effect heeft op je gezondheid: je bloeddrukregeling, je hormoonbalans, je zuurstofvoorziening zullen optimaal functioneren.
 
Hartcoherentie als effectief middel tegen stress
Ons hart klopt niet zo regelmatig als men soms denkt.  Stel dat je hart zestig slagen per minuut slaat, dan is er niet persé 1 seconde tussen elke hartslag, maar zullen er afwijkingen zitten tussen de verschillende slagen.  
Deze hartslagvariatie is volledig normaal. De hartslagvariatie kan groot of klein zijn, maar ook chaotisch of eerder regelmatig. De mate van regelmaat in de hartslagvariatie wordt hartcoherentie genoemd.  
Deze hartcoherentie, of een regelmatig variërend hartslagritme, is een belangrijke indicator voor ons fysieke en emotionele welzijn.

Het programma

Dag 1: 
Deze dag besteden we vooral aandacht aan de symptomen en gevolgen van stress. Wat is nu een burn-out en wat is het niet? We gaan ook dieper in op energievreters en energiegevers.
In stress is het oersysteem actief, we verdiepen ons in de drie breinen.
We bestuderen ook de werking van het zenuwstelsel in kader van stress en recuperatie in de Invloed van hormonen, bijnierfunctie en cortisol.
Ademhaling: ademhalingsoefeningen, instellen van adembegeleiders, coaching bij ademtraining, ademen en invloed op het zenuwstelsel.
 
Dag 2: 
Op dag 2 zoomen we in op het hart: anatomie, hart –brein connectie, hartritmevariabiliteit (HRV), kringlopen tussen hart en brein. We belichten ook de resonantie en de ritmes in het lichaam en we bepalen de resonantiefrequentie m.b.v. bio-feedback.
Biofeedback: wat is bio-feedback, cardio-biofeedback, HRV analyse, het spectrum, het poin-caré diagram, het histogram.
We bespreken ook wat te doen indien een cliënt hartritmestoornissen heeft.
Tussen dag 2 en dag 3 wordt er aan de deelnemer gevraagd om 14 dagen 3 x 3 minuten per dag te oefenen.
 
Dag 3: 
We hebben twee weken oefentijd gehad en starten dan ook dag 3 met reflectie en vraagstelling om dan over te gaan op emoties en de inzet van positieve emoties.
We leren hartcoherentie technieken, hoe omgaan met negativiteit, de filmtechniek, toepassingen in het dagdagelijks leven.
We gaan aan de slag met coachingoefeningen voor tijdens de hartcoherentietraining, het stappenplan, methodieken en didactiek. We oefenen bio-feedback met beschikbare notebooks en mobile toestellen.
 
Dag 4: 
Opnieuw kunnen we in deze twee weken tussen dag 3 & 4 onze opgedane kennis oefenen en ons verdiepen in theorie en praktijk. Naast de mogelijkheid om bijkomende vragen te stellen is dag 4 een praktijkdag. Iedere deelnemer krijgt de kans om sessies te geven in een rollenspel. Er wordt gewerkt met biofeedback apparatuur en men interpreteert de resultaten van de metingen. Ondertussen zal de docent bijsturen daar waar nodig.
 

Doelgroep

Paramedici, medici, gezondheidswerkers, therapeuten, psychologen, psychotherapeuten, coaches, leidinggevenden, HRM-managers, docenten en leerkrachten. Indien uw profiel niet voorkomt in deze lijst, kan u een motivatiebrief schrijven naar louvanie@hotmail.com . De trainer zal dan oordelen of deze cursus voor u geschikt is of advies geven voor een andere opleiding. Voor inhoudelijke vragen kan u telefoneren naar Louis Van Nieuland: 0474 26 00 41 of een kijkje nemen op zijn website: www.louvanie.be.

Opleider

Louis Van Nieuland is de oprichter van praktijk Louvanie.

Naast zijn ruime leidinggevende ervaring binnen de non-profit sector is hij een enthousiaste coach-trainer –docent. Zijn kennis van stressmanagement, bemiddeling, conflicthantering en vooral het onbevooroordeeld actief luisteren, vormen de hoekstenen van de praktijk.
Dankzij de samenwerking met andere organisaties geeft hij nu ook trainingen in de profit sector.

De Louvanie-praktijk bestaat nu 7 jaar en sinds 2012 biedt hij ook een consultatie hartcoherentie aan in de Sint Jozefkliniek te Bornem. Uit deze samenwerking met artsen en paramedici ontstaat uiteindelijk het stressmanagementcentrum Revida. Door het doceren van hartcoherentie aan professionals creëert hij een kwalitatief netwerk van hartcoherentie-coaches in Vlaanderen.

Plaats

Studio Tevree, Tiensestraat 10, 3440 Zoutleeuw (tussen Sint-Truiden en Tienen)

Data en werktijden

Deze 4 daagse opleiding gaat telkens van 9u30 tot 16u30. Nieuwe data verschijnen in het voorjaar van 2020.
 

Prijs

Voor deze 4-daagse opleiding vragen we: 1.250 euro exclusief btw.

Inbegrepen in de prijs

  • Lichte lunch (vb. quiche, broodjes of wraps met een lekkere salade of soep), koffie, thee, vers fruit en versnaperingen

  • Kyto bio-feedback apparaat en het boek "Blijven Ademen" van Louis Van Nieuland

  • Een USB-stick met nuttige informatie en een 'praktijkset'. Deze 'praktijkset' bestaat uit een PowerPoint voorstelling om uitleg te kunnen geven aan de cliënt, voorbeelden van administratie en een wetenschappelijke vragenlijst om metingen uit te voeren. Met deze 'praktijkset' heeft de deelnemer een goede basis om een praktijk in hartcoherentie op te starten.

  • Er wordt een genummerd certificaat uitgereikt dat aangeeft dat je hartcoherentie kan toepassen in een 1/1 situatie.
     

Overnachten

We hebben in de buurt enkele leuke B&B's. 

Inschrijven

Wij vragen om steeds ONLINE in te schrijven, via onderstaande knop. 

U krijgt dan de correcte gegevens om de betaling te doen.  Gelieve ook aan te geven of je al dan niet met de KMO-portefeuille werkt, wij sturen u dan een factuur op met betaalinstructies.


U engageert zich voor deelname aan de volledige training. Deelname is vrijwillig en op eigen verantwoordelijkheid.

Beperkt aantal inschrijvingen!

Annulatie

Annulatie  door de klant:
De klant kan ten allen tijde het contract tijdelijk of geheel verbreken.
De annulatiekosten bedragen, afhankelijk van de datum van de annulatie :

  • tot 30 dagen voor de activiteit 35 % van de totale som

  • minder dan 30 dagen voor de activiteit : 50 % van de totale som

  • minder dan 15 dagen voor de activiteit : de volledige som

In afwijking van het bovenstaande wordt steeds een minimum van 50 euro excl. BTW aangerekend.

Annulatie door ons:
De organisatie behoudt het recht om in geval van te weinig inschrijvingen de opleiding te annuleren of om via samenspraak met de klant de opleiding te wijzigen of passende alternatieven aan te bieden.
Bij volledige annulatie door ons krijgt de klant het eventueel reeds betaald voorschot of de volledige som integraal terugbetaald.  Bij een gewijzigde activiteit of  passend alternatief wordt de normale prijs aangerekend.  De klant heeft echter onder geen beding recht op een schadevergoeding.

bottom of page