top of page

Het is weer examentijd!


Snel de boterhammen opeten met alvast je boek voor je neus om toch zoveel mogelijk door te kunnen blokken? Zo weinig mogelijk pauzes nemen om zoveel veel mogelijk tijd te winnen?


Neen, neen, dat is geen goed idee!


Net door regelmatig pauzes te nemen zal je meer kunnen opnemen in minder tijd. Dus duw die pauzeknop tijdig in, en doe dit zeker tijdens de examenperiode.

Pauzes zijn herstelmomenten om je brein tot rust te brengen. Dat is nodig om informatie te verwerken. Door te pauzeren, verhoog je dus de kwaliteit van je leertijd. Na een actieve pauze zal je weer gefocust kunnen verder werken, en krijg je meer gedaan in minder tijd.

Bouw tijdens het studeren korte, actieve pauzes in.


Je brein geeft eigenlijk zelf aan wanneer het nood heeft aan een break: je concentratie neemt af en je begint aan andere dingen te denken. Meestal gebeurt dat na 45 minuten of een uur.” Maar, let op, als je smartphone in de buurt ligt, zal je brein om de 8 minuten om een break vragen. Leg die smartphone dus weg als je studeert. En graag buiten de studeerruimte ja!


Hoe vul je die pauzes best in?


Dat doe je best op een actieve manier. Dat betekent: weg van de computer, weg van het scherm, en nog steeds weg van je smartphone. Bewegen is belangrijk: ook je lichaam moet herstellen.”

Ga een frisse neus halen, loop wat trappen op en af, ga wandelen, ga springen op die trampoline. Knuffel met hond. Vraag een deugddoende massages aan je ouders.


En mijn smartphone dan?


Ik weet het, het is een hele opgave om die smartphone aan de kant te houden. Voorzien daarom een moment met je beste buddy als je een hele opdracht klaar hebt. Dan trek je tijd uit om opnieuw even actief te pauzeren én daarna neem je een iets langere pauze waar je een 20-tal minuutjes tijd maakt voor je smartphone.


We wensen je heel veel succes!

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page